Zprávy z tisku

Výhody a nevýhody bionafty

13.7.02
Bionafta, její výhody a nevýhody, to je téma, kterému se budeme věnovat. Na první pohled nejzřetelnější výhodou této pohonné hmoty míchané z ropných produktů a extraktu z řepky olejky je její cena. Jenže ta by bez dotací a úlev státu asi převýšila cenu klasické nafty vyráběné pouze z ropy.

Zelenými autobusy jeďte v klidu po celém parku

29.6.02
V Národním parku Šumava začíná o tomto víkendu plný prázdninový provoz sedmé sezóny přepravy turistů ekobusy. Tak zvané zelené autobusy na ekologickou bionaftu mají dotované, téměř polovičním jízdné.

Vývoj na světovém trhu řepky

8.6.02
Jak vyplývá z údajů odborného týdeníku „Oil World“, v probíhající sezóně 2001/02 se světové zdroje sníží o 2,9 milionu tun v porovnání s předcházejícím obdobím. Přitom nejvýrazněji se mají snížit tyto zdroje v rozhodujících exportních zemích, tedy v Kanadě a Austrálii, což se projeví i na jejich vývozních možnostech.

Zemědělství a výroba lihu v Polsku

2.6.02
Do benzinu se přidává 1 mil. hl bioetanolu, ale i v Polsku vysoké výrobní náklady zabraňují této produkci. 70 % výrobních nákladů připadá na suroviny.

Setuza nabídne za řepku kolem 6 000 korun

13.5.02
Setuza letos hodlá vykoupit, stejně jako loni, přibližně 450 000 tun řepky (z toho asi 150 000 tun na bionaftu), 60 000 tun slunečnice a ze zahraničí dovézt zhruba 50 000 tun sojových bobů.

Výroba etanolu v USA

1.5.02
Výroba etanolu ze zemědělských surovin dosáhla v USA rekordních 67 mil. m3 a překročila tím produkci z roku 2000 o 9 %.

Vlastnosti a použití recyklovaných biologicky odbouratelných olejů

4.4.02
Jednou z možností, která zapadá do státního programu účelného, ekonomického, ale především ekologického řešení problematiky olejových odpadů v souladu se zákonem č. 125/97 Sb., o odpadech a jeho novely č 167/98 Sb., je sběr a následná recyklace olejů řepkovém základu.

Cukr z brambor

24.3.02
V odborném časopise Technology Review bylo oznámeno, že francouzští vědečtí pracovníci pozměnili genom konzumních brambor tak, že mohou vytvářet až čtyřicetkrát více ovocného cukru fruktózy.
| 1 | .. | 132 | | 134 | |