Zprávy z tisku
Zemědělcům se jako nová meziplodina nabízí lnička, je z ní i olej
Brno 8. dubna (ČTK) - Zemědělcům se jako poměrně nová meziplodina nabízí lnička setá. Novou odrůdu se podařilo vyšlechtit Výzkumnému ústavu pícninářskému v Troubsku na Brněnsku. Kromě toho, že plní svou základní funkci a zlepšuje vlastnosti půdy v době, kdy by pole leželo po sklizni ladem, ji lze využít jako olejninu pro výrobu potravinářského oleje, lze z ní vyrobit teplo a dobře prospívá i v období sucha, řekl novinářům na brněnském veletrhu Techagro Jan Hofbauer z výzkumného ústavu.
Podle něj jde o plodinu budoucnosti, která může vhodně doplnit portfolio pěstovaných plodin. "Nelze uvažovat, že by nahradila řepku, protože ta má vyšší obsah oleje kolem 50 procent, lnička má 41 procent," řekl Hofbauer. Za čtyři roky se výzkumníkům podařilo připravit 60 tun osiva a dvě a půl tuny bio osiva. "Potřeba je deset kilogramů na hektar, vyseli jsme v Česku, Rakousku a Německu," řekl Hofbauer.
Do Česka se plodina dostala z jižní Evropy, kde se pěstuje primárně jako olejnina. "Ale záleží, jak ji každý zemědělec využije. Kromě oleje se z ní dají dělat pelety z vylisovaných i nevylisovaných semen. Může sloužit jako zelené hnojení. Lnička má výhodu v krátké době vegetace, trvá zhruba dva měsíce, rychle roste. Když v létě zaseju, má to tu výhodu proti jiným plodinám, které v létě už moc nevyrostou, že zvládne i sucho," řekl Hofbauer.
V Česku už se lnička používá například na chmelnicích nebo vinohradech, kde se dává do směsky. "Tím, že je nízká, drží vodu, která se pak tak rychle neodpařuje, pomáhá také udržovat vodu v krajině. Také včely na ni létají, zejména na podzim může být pro včelaře zajímavá," uvedl Hofbauer.
Zdroj: Tisková zpráva ČTK 9.4.2018
Datum uveřejnění: 9.4.18
Poslední změna: 9.4.2018
Počet shlédnutí: 1437
Zemědělcům se jako nová meziplodina nabízí lnička, je z ní i olej
Brno 8. dubna (ČTK) - Zemědělcům se jako poměrně nová meziplodina nabízí lnička setá. Novou odrůdu se podařilo vyšlechtit Výzkumnému ústavu pícninářskému v Troubsku na Brněnsku. Kromě toho, že plní svou základní funkci a zlepšuje vlastnosti půdy v době, kdy by pole leželo po sklizni ladem, ji lze využít jako olejninu pro výrobu potravinářského oleje, lze z ní vyrobit teplo a dobře prospívá i v období sucha, řekl novinářům na brněnském veletrhu Techagro Jan Hofbauer z výzkumného ústavu.
Podle něj jde o plodinu budoucnosti, která může vhodně doplnit portfolio pěstovaných plodin. "Nelze uvažovat, že by nahradila řepku, protože ta má vyšší obsah oleje kolem 50 procent, lnička má 41 procent," řekl Hofbauer. Za čtyři roky se výzkumníkům podařilo připravit 60 tun osiva a dvě a půl tuny bio osiva. "Potřeba je deset kilogramů na hektar, vyseli jsme v Česku, Rakousku a Německu," řekl Hofbauer.
Do Česka se plodina dostala z jižní Evropy, kde se pěstuje primárně jako olejnina. "Ale záleží, jak ji každý zemědělec využije. Kromě oleje se z ní dají dělat pelety z vylisovaných i nevylisovaných semen. Může sloužit jako zelené hnojení. Lnička má výhodu v krátké době vegetace, trvá zhruba dva měsíce, rychle roste. Když v létě zaseju, má to tu výhodu proti jiným plodinám, které v létě už moc nevyrostou, že zvládne i sucho," řekl Hofbauer.
V Česku už se lnička používá například na chmelnicích nebo vinohradech, kde se dává do směsky. "Tím, že je nízká, drží vodu, která se pak tak rychle neodpařuje, pomáhá také udržovat vodu v krajině. Také včely na ni létají, zejména na podzim může být pro včelaře zajímavá," uvedl Hofbauer.
Zdroj: Tisková zpráva ČTK 9.4.2018
Datum uveřejnění: 9.4.18
Poslední změna: 9.4.2018
Počet shlédnutí: 1437