Zprávy z tisku

Vědci pracují na nové metodě fermentace odpadu

Vědci v projektu "Využití inokulovaných rostlinných povrchů k zvýšení efektivity produkce bioplynu" analyzují fermentační proces potravinové kaše a výslednou tvorbu plynu v bioplynové stanici se čtyřmi fermentory.

 
 

Vědci z Ústavu systematické botaniky a ekologie University Ulm zkoumají co možná nejúčinnější přeměnu starého chleba a dalších zbytků potravin na energii. Většina německých zařízení na výrobu bioplynu používá jako substrát kukuřici. Tato energetická rostlina se však musí pěstovat, zatímco zbytky potravin jsou v každé kantýně. „Nádoba na biologický odpad má ještě velký potenciál pro poskytování energie“, uvádí se v tiskové zprávě University Ulm.
Vědci v projektu „Využití inokulovaných rostlinných povrchů k zvýšení efektivity produkce bioplynu“ analyzují fermentační proces potravinové kaše a výslednou tvorbu plynu v bioplynové stanici se čtyřmi fermentory. Dávkování energeticky bohaté hmoty do fermentoru musí být regulováno – pokud by se fermentor naráz příliš „nakrmil“, mohlo by dojít k ochromení produkce bioplynu. Na rozdíl od kukuřice se totiž v potravinové kaši nachází jen málo stabilních povrchových ploch, na nichž rostou mikroorganismy, které odbourávají organické látky a přitom produkují bioplyn.
Během výzkumu vědci přišli na myšlenku přimíchat k potravinové kaši rozřezané listy z orobince nebo pšeničnou slámu a stabilizovat tak fermentační proces.
Vědci v laboratoři University Ulm v každém ze čtyř pokusných fermentorů produkují zhruba litr bioplynu za hodinu. V zařízení na výrobu bioplynu v Aulendorfu své poznatky již zrealizovali a produkci plynu výrazně zvýšili. Výzkumný záměr skončí v červnu.
http://www.topagrar.com/news/Abfallvergaerung-Wissenschaftler-arbeiten-an-neuer-Methode-329930.html

Zdroj: Agronavigátor

 


Datum uveřejnění: 28.4.11
Poslední změna: 28.4.2011
Počet shlédnutí: 290