Zprávy z tisku
Prošlé jídlo z obchodu? Lze z něj vyrobit elektřinu i teplo
Na skládku ne. V Česku fungují jen dvě bioplynové stanice, které mohou zpracovávat potraviny ze supermarketů...
Jedna taková stanice přitom dokáže vyrobit
elektřinu a teplo pro stovky bytů. Do stanice Odas putují tuny potravin;
tam se z nich pomocí fermentace, tedy kvašení, vyrábí bioplyn a z něj pak energie.
Masivní žlutý nakladač s rachotem nabírá stovky kil barevné směsi
ovoce a zeleniny a odváží je do hluboké černé nádrže. Jakmile se za
návozem zavřou široké vzduchotěsné dveře, kvašení neboli fermentační proces
může začít. "Teď to potrvá přesně 28 dní, než tu nádrž znova otevřeme.
Mezitím bakterie dělají svou práci - tedy rozkládají hmotu a vyrábějí
metan, který my si průběžně odčerpáváme," vysvětluje Jan Svoboda, jenž
má zde, v bioplynové stanici Odas ve Žďáru nad Sázavou, na starosti
provoz. Zdejší provoz je raritou. Je to jedna z pouhých dvou
bioplynových stanic v Česku, které mohou zpracovávat odpad
ze supermarketů a velkoskladů. Tyto potraviny, jež se neprodají, dokáže
přeměnit na bioplyn a z něj pak vyrobit elektřinu a teplo.
Velká nákladní auta sem denně přivážejí neprodané ovoce a zeleninu z
velkoskladu a také odpad z jednoho celostátního řetězce supermarketů. Za
jeden týden sem na korbě doputuje 40 tun potravin ze supermarketů a 75
tun ovoce a zeleniny. Což je pro představu zhruba pět velkých plných
tater týdně.
"Zhruba pětadvacet tun z toho tvoří pečivo. To je pro nás velmi cenný
materiál, protože právě z něj se vyrobí nejvíc bioplynu," podotýká
David Odvárka, jednatel stanice, a otevírá dveře do zvláštní místnosti,
kam putuje část potravin ze supermarketů. Jsou živočišné, a proto se
musí zbavit nejen obalů, ale i patogenních látek. "Ty obaly nám dělají
problém. Všechno se dnes balí do igelitu, ale my to v obalech nechat
nemůžeme," pokračuje Odvárka a ukazuje na zřízence ve žluté kombinéze,
který ve zdejším všudypřítomném ostrém zápachu rozkládajících se
potravin ručně řezákem vyprošťuje z obalu pstruhy, mleté maso nebo
párky. Rozdrcené na částečky pak putují spolu s ostatním jídlem k
fermentaci.
Jedna bioplynka zásobí elektřinou 1500 bytů
Když potraviny kvasí ve fermentačních nádržích, nejenže k nim nesmí
vzduch, ale nádrže se také zahřívají a kropí, aby se bakterie lépe
množily a vyráběly více bioplynu.
"Náš bioplyn obsahuje až 65 procent metanu, což je jen o trochu méně
než například běžný zemní plyn. Kogenerační motor pak z metanu vyrobí
teplo a elektřinu," pokračuje Odvárka. Za ním se tyčí velká oválná věž
plynojemu, ve které se bioplyn skladuje předtím, než se přemění na
energii.
Za jeden týden zdejší bioplynová stanice vyrobí 70 megawatthodin
elektřiny, což stačí na roční provoz patnácti set domácností. Zároveň
vyrobí 10 300 gigajoulů tepla ročně, které dodává Žďáru nad Sázavou.
Město tak díky stanici vyhřeje zhruba 370 bytů. Nutno ovšem dodat, že
tuto energii získává zařízení nejen z jídla ze supermarketů, ale také
například z roští a odpadů od zahrádkářů nebo lesníků. Potraviny tvoří
zhruba polovinu materiálů, které se tu zpracovávají na bioplyn.
"S odběrem potravin z obchodů jsme začali teprve před rokem. V Česku
je tento způsob likvidování neprodaného jídla teprve v začátcích,
supermarkety se učí, že nechat jídlo zpracovat v bioplynce na energii je
pro ně finančně i eticky mnohem výhodnější než tuny potravin posílat na
skládky, což se také v mnoha případech děje," krčí rameny Odvárka.
Zatím má Odas naplněnou zhruba polovinu kapacity toho, co může z
potravin zpracovat. "Čekáme, až se ten trend trochu více rozmůže a až se
o tuto možnost zpracování odpadu začnou supermarkety více zajímat,"
doufá Odvárka.
Problém jsou daně i fakt, že stanic je málo
Hlavním důvodem, proč většina supermarketů nevozí své neprodané
potraviny do bioplynových stanic, je jejich malý počet - dvě na celou
republiku. Supermarkety ještě mohou rozdat neprodané potraviny charitě
nebo například potravinové bance, ovšem z tohoto daru musí platit daň.
"Znesnadňuje to spolupráci obchodů s potravinovými bankami či
charitativními organizacemi," vysvětluje mluvčí řetězce Tesco Jiří
Mareček. Přesto ale 50 supermarketů Tesco už s potravinovými bankami
spolupracuje.
Bioplynové stanice jsou jednou z nejvíce ekologických
cest, jak neprodané jídlo přeměnit v energii. Většina supermarketů
jejich služeb sice nevyužívá, ale některé už tuto možnost zkoumají. "V
tuto chvíli probíhá jednání mezi obchodním řetězcem Albert a
bioplynovými stanicemi. Ty ale nejsou dostupné ve všech regionech," říká
Dagmar Krausová, mluvčí řetězce.
AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Datum uveřejnění: 23.4.14
Poslední změna: 23.4.2014
Počet shlédnutí: 241
Prošlé jídlo z obchodu? Lze z něj vyrobit elektřinu i teplo
Na skládku ne. V Česku fungují jen dvě bioplynové stanice, které mohou zpracovávat potraviny ze supermarketů...
Jedna taková stanice přitom dokáže vyrobit
elektřinu a teplo pro stovky bytů. Do stanice Odas putují tuny potravin;
tam se z nich pomocí fermentace, tedy kvašení, vyrábí bioplyn a z něj pak energie. Masivní žlutý nakladač s rachotem nabírá stovky kil barevné směsi
ovoce a zeleniny a odváží je do hluboké černé nádrže. Jakmile se za
návozem zavřou široké vzduchotěsné dveře, kvašení neboli fermentační proces
může začít. "Teď to potrvá přesně 28 dní, než tu nádrž znova otevřeme.
Mezitím bakterie dělají svou práci - tedy rozkládají hmotu a vyrábějí
metan, který my si průběžně odčerpáváme," vysvětluje Jan Svoboda, jenž
má zde, v bioplynové stanici Odas ve Žďáru nad Sázavou, na starosti
provoz. Zdejší provoz je raritou. Je to jedna z pouhých dvou
bioplynových stanic v Česku, které mohou zpracovávat odpad
ze supermarketů a velkoskladů. Tyto potraviny, jež se neprodají, dokáže
přeměnit na bioplyn a z něj pak vyrobit elektřinu a teplo. Velká nákladní auta sem denně přivážejí neprodané ovoce a zeleninu z
velkoskladu a také odpad z jednoho celostátního řetězce supermarketů. Za
jeden týden sem na korbě doputuje 40 tun potravin ze supermarketů a 75
tun ovoce a zeleniny. Což je pro představu zhruba pět velkých plných
tater týdně. "Zhruba pětadvacet tun z toho tvoří pečivo. To je pro nás velmi cenný
materiál, protože právě z něj se vyrobí nejvíc bioplynu," podotýká
David Odvárka, jednatel stanice, a otevírá dveře do zvláštní místnosti,
kam putuje část potravin ze supermarketů. Jsou živočišné, a proto se
musí zbavit nejen obalů, ale i patogenních látek. "Ty obaly nám dělají
problém. Všechno se dnes balí do igelitu, ale my to v obalech nechat
nemůžeme," pokračuje Odvárka a ukazuje na zřízence ve žluté kombinéze,
který ve zdejším všudypřítomném ostrém zápachu rozkládajících se
potravin ručně řezákem vyprošťuje z obalu pstruhy, mleté maso nebo
párky. Rozdrcené na částečky pak putují spolu s ostatním jídlem k
fermentaci. Když potraviny kvasí ve fermentačních nádržích, nejenže k nim nesmí
vzduch, ale nádrže se také zahřívají a kropí, aby se bakterie lépe
množily a vyráběly více bioplynu. "Náš bioplyn obsahuje až 65 procent metanu, což je jen o trochu méně
než například běžný zemní plyn. Kogenerační motor pak z metanu vyrobí
teplo a elektřinu," pokračuje Odvárka. Za ním se tyčí velká oválná věž
plynojemu, ve které se bioplyn skladuje předtím, než se přemění na
energii. Za jeden týden zdejší bioplynová stanice vyrobí 70 megawatthodin
elektřiny, což stačí na roční provoz patnácti set domácností. Zároveň
vyrobí 10 300 gigajoulů tepla ročně, které dodává Žďáru nad Sázavou.
Město tak díky stanici vyhřeje zhruba 370 bytů. Nutno ovšem dodat, že
tuto energii získává zařízení nejen z jídla ze supermarketů, ale také
například z roští a odpadů od zahrádkářů nebo lesníků. Potraviny tvoří
zhruba polovinu materiálů, které se tu zpracovávají na bioplyn. "S odběrem potravin z obchodů jsme začali teprve před rokem. V Česku
je tento způsob likvidování neprodaného jídla teprve v začátcích,
supermarkety se učí, že nechat jídlo zpracovat v bioplynce na energii je
pro ně finančně i eticky mnohem výhodnější než tuny potravin posílat na
skládky, což se také v mnoha případech děje," krčí rameny Odvárka. Zatím má Odas naplněnou zhruba polovinu kapacity toho, co může z
potravin zpracovat. "Čekáme, až se ten trend trochu více rozmůže a až se
o tuto možnost zpracování odpadu začnou supermarkety více zajímat,"
doufá Odvárka. Hlavním důvodem, proč většina supermarketů nevozí své neprodané
potraviny do bioplynových stanic, je jejich malý počet - dvě na celou
republiku. Supermarkety ještě mohou rozdat neprodané potraviny charitě
nebo například potravinové bance, ovšem z tohoto daru musí platit daň.
"Znesnadňuje to spolupráci obchodů s potravinovými bankami či
charitativními organizacemi," vysvětluje mluvčí řetězce Tesco Jiří
Mareček. Přesto ale 50 supermarketů Tesco už s potravinovými bankami
spolupracuje. Bioplynové stanice jsou jednou z nejvíce ekologických
cest, jak neprodané jídlo přeměnit v energii. Většina supermarketů
jejich služeb sice nevyužívá, ale některé už tuto možnost zkoumají. "V
tuto chvíli probíhá jednání mezi obchodním řetězcem Albert a
bioplynovými stanicemi. Ty ale nejsou dostupné ve všech regionech," říká
Dagmar Krausová, mluvčí řetězce. AUTOR: Zuzana KeményováJedna bioplynka zásobí elektřinou 1500 bytů
Problém jsou daně i fakt, že stanic je málo
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Datum uveřejnění: 23.4.14
Poslední změna: 23.4.2014
Počet shlédnutí: 241