Zprávy z tisku

Německo výrazně zvýší produkci cukru, opět překročí kvóty

Německo v nové pěstitelské sezoně 2011/2012 výrazně zvýší produkci rafinovaného cukru. Podle šéfa tamní asociace cukrovarníků Němcům pomůže příznivé počasí a také větší plochy pro pěstování cukrové řepy. Německo tak opět překročí kvóty pro výrobu cukru, které stanovuje Evropská unie. V minulé sezonně se v Německu vyprodukovalo 3,44 milionu tun rafinovaného cukru.

Německo v nové pěstitelské sezoně 2011/2012 výrazně zvýší produkci rafinovaného cukru. Podle šéfa tamní asociace cukrovarníků Němcům pomůže příznivé počasí a také větší plochy pro pěstování cukrové řepy. Německo tak opět překročí kvóty pro výrobu cukru, které stanovuje Evropská unie. V minulé sezonně se v Německu vyprodukovalo 3,44 milionu tun rafinovaného cukru.

"Očekáváme dobré výnosy, výroba cukru by tedy měla být výrazně nad objemem výroby v loňském roce," řekl agentuře Reuters šéf svazu cukrovarníků (WVZ) Dieter Langendorf. Na přesné odhady je podle něj zatím brzy. V loňské sezoně se v Německu cukrovka sklízela ze 344.000 hektarů a WZV odhaduje, že plochy pro pěstování cukrové řepy jsou teď větší o pět až osm procent.

"Nadcházející sklizeň vypadá dobře," řekl Langendorf. "Oficiální odhad sklizně zatím nemáme, ale první známky, které dostáváme z různých oblastí, naznačují vynikající úrodu," dodal. Jarní sucha, která zasáhla Německo a velkou část západní Evropy, podle něj řepu moc nepoškodila. Pomohly naopak opakované srážky během června a července, kvůli nimž se zpozdila sklizeň obilí.

"Očekáváme, že sklizeň cukrové řepy začne celkem brzy, na začátku září," řekl šéf cukrovarníků. "Bude to jednak díky rychlému růstu řepy, ale také díky tomu, že je vysoká poptávka po cukru," dodal. Pokud se začne řepa sklízet tak, jak Langendorf avizoval, bude to zhruba o dva týdny dřív, než se v Německu se sklizní obvykle začíná.

Rovnováha mezi nabídkou a poptávku je teď na trhu s cukrem v Evropě dost napjatá. Německé sdružení výrobců čokolády a cukrovinek (BDSI) v květnu uvedlo, že němečtí zpracovatelé nemohou kupovat víc cukru, i když Evropská unie má snahu dostat na trh cukru víc. Kvůli reformě zemědělského trhu v Evropské unii a kvůli snížení subvencí se produkce cukru v EU podle BDSI snížila asi na 85 procent celkové spotřeby EU.

Evropská unie omezuje produkci některých subvencovaných plodin, jako je například právě cukr, stanovováním kvót. Pokud se někde vyrobí cukru víc, nelze jej ale prodat jako potravinu. Lze jej ale nabídnout jako chemikálii nebo ke zpracování při výrobě bioetanolu.

Zdroj: Zpráva ČTK

 

Datum uveřejnění: 28. července 2011
Poslední změna: 28. července 2011
Počet shlédnutí: 493