Zprávy z tisku
Alternativní plodiny: planá pšenice dvouzrnka, pšenice jednozrnka, milička habešská
Společný projekt tří německých výzkumných pracovišť je zaměřen na šlechtění nových odrůd s dobrými pekařskými vlastnostmi.
Lze očekávat návrat pšenice jednozrnky (Triticum monococcum) a plané pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccoides)? Z těchto planých forem pšenice, pěstovaných již 8000 let př. n. l., jsou nyní šlechtěny nové odrůdy. Z výživově fyziologického hlediska je zajímavé zrno, na které se v Německu pěstovaly až do druhé světové války – zejména kvůli vysokému obsahu žlutého pigmentu, který například u pšenice špaldy chybí. Vyšlechtění nových odrůd s vlastnostmi významnými z hlediska mletí a pečení jsou cílem projektu Zemského ústavu šlechtění osiv Hohenheim, Šlechtění rostlin Oberlimpurg (Schwäbisch-Hall) a Spolkového výzkumného ústavu pro výživu a potraviny (Detmold). Nejprve (do roku 2009) by mělo být optimalizováno šlechtění, analytika pekařské kvality a také pěstební technologie, protože existuje jen velmi málo zkušeností s hustotou výsevku, hnojením nebo ochranou rostlin.
Chléb z mouky z pšenice obecné, pšenice jednozrnky nebo pšenice plané dvouzrnky se od sebe chuťově výrazně liší. Alternativou pro zákazníky dbající o zdravou výživu je také tef (Eragrostis tef, milička habešská) z čeledi lipnicovitých, který původně pochází z Etiopie. Tento prastarý druh obilovin se v Jižní Africe nebo Austrálii používá jako seno a krmivo. Vzhledem k tomu, že obilky jsou malé a nelze je oddělit od obalů, zpracovávají se na mouku celé. Aroma zrna je jemné, oříškové a nasládlé. Mouka z tefu je dobře stravitelná a obsahuje mnoho bílkovinných látek s esenciálními aminokyselinami. Protože tef navíc neobsahuje lepek, je alternativou k již dostupným bezlepkovým odrůdám obilovin. Mouka je vhodná pro výrobu chleba, pečiva, snacků, koblih a používá se také jako pojidlo pro polévky a omáčky. Tef se v současné době pěstuje především v Nizozemsku.
Datum uveřejnění: 22.2.07
Poslední změna: 22.2.2007
Počet shlédnutí: 1175
Alternativní plodiny: planá pšenice dvouzrnka, pšenice jednozrnka, milička habešská
Společný projekt tří německých výzkumných pracovišť je zaměřen na šlechtění nových odrůd s dobrými pekařskými vlastnostmi.
Lze očekávat návrat pšenice jednozrnky (Triticum monococcum) a plané pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccoides)? Z těchto planých forem pšenice, pěstovaných již 8000 let př. n. l., jsou nyní šlechtěny nové odrůdy. Z výživově fyziologického hlediska je zajímavé zrno, na které se v Německu pěstovaly až do druhé světové války – zejména kvůli vysokému obsahu žlutého pigmentu, který například u pšenice špaldy chybí. Vyšlechtění nových odrůd s vlastnostmi významnými z hlediska mletí a pečení jsou cílem projektu Zemského ústavu šlechtění osiv Hohenheim, Šlechtění rostlin Oberlimpurg (Schwäbisch-Hall) a Spolkového výzkumného ústavu pro výživu a potraviny (Detmold). Nejprve (do roku 2009) by mělo být optimalizováno šlechtění, analytika pekařské kvality a také pěstební technologie, protože existuje jen velmi málo zkušeností s hustotou výsevku, hnojením nebo ochranou rostlin.
Chléb z mouky z pšenice obecné, pšenice jednozrnky nebo pšenice plané dvouzrnky se od sebe chuťově výrazně liší. Alternativou pro zákazníky dbající o zdravou výživu je také tef (Eragrostis tef, milička habešská) z čeledi lipnicovitých, který původně pochází z Etiopie. Tento prastarý druh obilovin se v Jižní Africe nebo Austrálii používá jako seno a krmivo. Vzhledem k tomu, že obilky jsou malé a nelze je oddělit od obalů, zpracovávají se na mouku celé. Aroma zrna je jemné, oříškové a nasládlé. Mouka z tefu je dobře stravitelná a obsahuje mnoho bílkovinných látek s esenciálními aminokyselinami. Protože tef navíc neobsahuje lepek, je alternativou k již dostupným bezlepkovým odrůdám obilovin. Mouka je vhodná pro výrobu chleba, pečiva, snacků, koblih a používá se také jako pojidlo pro polévky a omáčky. Tef se v současné době pěstuje především v Nizozemsku.
Datum uveřejnění: 22.2.07
Poslední změna: 22.2.2007
Počet shlédnutí: 1175