Zprávy z tisku
Producenti metanu jako indikátor stability a efektivity fermentačního procesu
Nejnovější výsledky výzkumu HAW Hamburg týkající se účasti archeí a bakterií na výrobě metanu.
Producenty metanu
nejsou bakterie, nýbrž tzv. archea. Tyto prokaryotické organismy
představují v závislosti na substrátu pouze 3 až 25 % mikroorganismů
přítomných ve fermentoru. Většinou jsou zde zastoupeny bakterie
odbourávající celulózu a kyselinotvorné bakterie. Ty vytvářejí
meziprodukty jako kyselinu octovou nebo propionovou. „Až donedávna se
předpokládalo, že producenti metanu vyrábějí metan přímo z kyseliny
octové. Dnes je již však známo, že jiné skupiny bakterií nejprve
rozštěpí kyselinu octovou na vodík a oxid uhličitý“, informoval Lukas
Neumann o nejnovějších výsledcích výzkumu prováděného Vysokou školou
aplikovaných věd v Hamburku (HAW Hamburg).
Celý článek najdete na Agronavigátor.cz
Datum uveřejnění: 9.9.13
Poslední změna: 9.9.2013
Počet shlédnutí: 127
Producenti metanu jako indikátor stability a efektivity fermentačního procesu
Nejnovější výsledky výzkumu HAW Hamburg týkající se účasti archeí a bakterií na výrobě metanu.
Producenty metanu nejsou bakterie, nýbrž tzv. archea. Tyto prokaryotické organismy představují v závislosti na substrátu pouze 3 až 25 % mikroorganismů přítomných ve fermentoru. Většinou jsou zde zastoupeny bakterie odbourávající celulózu a kyselinotvorné bakterie. Ty vytvářejí meziprodukty jako kyselinu octovou nebo propionovou. „Až donedávna se předpokládalo, že producenti metanu vyrábějí metan přímo z kyseliny octové. Dnes je již však známo, že jiné skupiny bakterií nejprve rozštěpí kyselinu octovou na vodík a oxid uhličitý“, informoval Lukas Neumann o nejnovějších výsledcích výzkumu prováděného Vysokou školou aplikovaných věd v Hamburku (HAW Hamburg).
Celý článek najdete na Agronavigátor.cz
Datum uveřejnění: 9.9.13
Poslední změna: 9.9.2013
Počet shlédnutí: 127