Zprávy z tisku
Drůbežárna Š+L otevřela u Plzně velkou bioplynovou stanici
Bioplynovou stanici na výrobu elektřiny za necelých 70 milionů korun otevřela dnes ve svém areálu Drůbežárna Š+L Vejprnice. Zpracuje veškerý trus, jenž vyprodukuje 70.000 nosnic, které má 16 let fungující firma ve třech halách. Ze 400 hektarů, na nichž podnik hospodaří, zpracuje dále 6000 tun kukuřičné siláže a 1000 tun travní siláže bude firma svážet z veřejných ploch okolních obcí. ČTK to řekl spolumajitel drůbežárny Václav Štefánek.
Bioplynovou stanici na výrobu elektřiny za necelých 70 milionů korun otevřela dnes ve svém areálu Drůbežárna Š+L Vejprnice. Zpracuje veškerý trus, jenž vyprodukuje 70.000 nosnic, které má 16 let fungující firma ve třech halách. Ze 400 hektarů, na nichž podnik hospodaří, zpracuje dále 6000 tun kukuřičné siláže a 1000 tun travní siláže bude firma svážet z veřejných ploch okolních obcí. ČTK to řekl spolumajitel drůbežárny Václav Štefánek.
"Hlavním důvodem investice je zajištění ekonomické stability zemědělské firmy," uvedl. Zhruba dvě třetiny roční výroby elektřiny dodá firma do sítí ČEZ a zbytek spotřebuje ve svých dvou areálech ve Vejprnicích. Stanice, která ve čtvrtek zahájila zkušební provoz, vznikla vedle hal se slepicemi, které ročně vyprodukují 3000 tun trusu. Jde údajně o největší bioplynovou stanici na Plzeňsku s výkonem je 536 kW.
"Program rozvoje venkova EU nám poskytl dotaci 31 procent z celkových nákladů," dodal Štefánek. Stavbu začala firma Agri-Fair Stod koncem dubna. "Technologie je od německé firmy Johan Hochreiter, která už funguje na 700 místech v celé Evropě," řekl Štefánek
Drůbežárna Š+L vyrábí denně 60.000 vajec. Rozváží je do desítek velko-, ale hlavně maloobchodů po Plzeňském i Karlovarském kraji. "Malé prodejny v regionu budeme zásobovat nadále. Je to otázkou prestiže," uvedl Štefánek. Na firemní prodejně prodává jedno své vejce za cenu kolem tří korun. Asi 70 procent vajec zpracuje na majonézy, tatarské omáčky a vaječné směsi pro likérky. Roční tržby podniku s 55 lidmi, který se zabývá ještě rostlinnou výrobou, se pohybují mezi 60 a 70 miliony Kč.
Stejnou bioplynovou stanici, jejímž principem je výroba elektrické energie ze zemědělských komodit, by měla brzy otevřít také Kralovická zemědělská, také na severu Plzeňska.
Datum: 14.11.2008 10:00
Zdroj: Zpráva ČTK
Datum uveřejnění: 14.11.08
Poslední změna: 14.11.2008
Počet shlédnutí: 1620
Drůbežárna Š+L otevřela u Plzně velkou bioplynovou stanici
Bioplynovou stanici na výrobu elektřiny za necelých 70 milionů korun otevřela dnes ve svém areálu Drůbežárna Š+L Vejprnice. Zpracuje veškerý trus, jenž vyprodukuje 70.000 nosnic, které má 16 let fungující firma ve třech halách. Ze 400 hektarů, na nichž podnik hospodaří, zpracuje dále 6000 tun kukuřičné siláže a 1000 tun travní siláže bude firma svážet z veřejných ploch okolních obcí. ČTK to řekl spolumajitel drůbežárny Václav Štefánek.
Bioplynovou stanici na výrobu elektřiny za necelých 70 milionů korun otevřela dnes ve svém areálu Drůbežárna Š+L Vejprnice. Zpracuje veškerý trus, jenž vyprodukuje 70.000 nosnic, které má 16 let fungující firma ve třech halách. Ze 400 hektarů, na nichž podnik hospodaří, zpracuje dále 6000 tun kukuřičné siláže a 1000 tun travní siláže bude firma svážet z veřejných ploch okolních obcí. ČTK to řekl spolumajitel drůbežárny Václav Štefánek.
"Hlavním důvodem investice je zajištění ekonomické stability zemědělské firmy," uvedl. Zhruba dvě třetiny roční výroby elektřiny dodá firma do sítí ČEZ a zbytek spotřebuje ve svých dvou areálech ve Vejprnicích. Stanice, která ve čtvrtek zahájila zkušební provoz, vznikla vedle hal se slepicemi, které ročně vyprodukují 3000 tun trusu. Jde údajně o největší bioplynovou stanici na Plzeňsku s výkonem je 536 kW.
"Program rozvoje venkova EU nám poskytl dotaci 31 procent z celkových nákladů," dodal Štefánek. Stavbu začala firma Agri-Fair Stod koncem dubna. "Technologie je od německé firmy Johan Hochreiter, která už funguje na 700 místech v celé Evropě," řekl Štefánek
Drůbežárna Š+L vyrábí denně 60.000 vajec. Rozváží je do desítek velko-, ale hlavně maloobchodů po Plzeňském i Karlovarském kraji. "Malé prodejny v regionu budeme zásobovat nadále. Je to otázkou prestiže," uvedl Štefánek. Na firemní prodejně prodává jedno své vejce za cenu kolem tří korun. Asi 70 procent vajec zpracuje na majonézy, tatarské omáčky a vaječné směsi pro likérky. Roční tržby podniku s 55 lidmi, který se zabývá ještě rostlinnou výrobou, se pohybují mezi 60 a 70 miliony Kč.
Stejnou bioplynovou stanici, jejímž principem je výroba elektrické energie ze zemědělských komodit, by měla brzy otevřít také Kralovická zemědělská, také na severu Plzeňska.
Datum: 14.11.2008 10:00
Zdroj: Zpráva ČTK
Datum uveřejnění: 14.11.08
Poslední změna: 14.11.2008
Počet shlédnutí: 1620