Zprávy z tisku
Bioplyn: kejdu z výroby bioplynu zaorávat
Podle německých zkušeností je vzhledem k obsahu spór mikroorganismů potřeba kejdu z fermentace bioplynu vždy zaorávat.
Kejda z výroby bioplynu se má zaorávat nejméně do hloubky 20 – 15 cm, v žádném případě se ale nemá aplikovat na louky a pastviny. V opačném případě vzniká nebezpečí, že se rozmnoží nežádoucí Clostridia. Jako alternativu doporučuje ředitelka Ústavu bakteriologie a mykologie Univerzity v Lipsku, profesorka Monika Krügerová, použití efektivních mikroorganismů, které pomáhají Clostridia potlačit. Jedna jí vyvinutá metoda se ještě musí otestovat v praxi. Protože fermentace bioplynu probíhá v anaerobních podmínkách, rozmnožují se kromě žádoucích mikroorganismů také mikroorganismy nežádoucí. Mezi ně se řadí Clostridia, jakmile sem při odčerpávání kejdy vnikne nárazově vzduch, pokoušejí se anaerobní bakterie pro ně smrtelným podmínkám uniknout a v tomto okamžiku vytvářejí trvalé spóry. V této formě mohou mikroorganismy přežívat dlouhou dobu. Teprve když se spóry opět dostanou do anaerobních podmínek, začínají se vyvíjet a rozmnožovat. Aplikací kejdy se spóry clostridií celoplošně rozptylují na louky a pastviny, kukuřici nebo jiné kulturní rostliny. Dostanou-li se potom do siláže, rychle se rozmnožují. Protože pobyt v trávicím traktu užitkových zvířat přečkávají do značné míry bez poškození, jejich počet se během fermentace kejdy v bioplynovém fermentoru zvyšuje, to znamená že problém narůstá.
Betriebswirtschaftlich Nachrichten, 2005, č. 11, s. 251
Datum uveřejnění: 19.5.06
Poslední změna: 19.5.2006
Počet shlédnutí: 179
Bioplyn: kejdu z výroby bioplynu zaorávat
Podle německých zkušeností je vzhledem k obsahu spór mikroorganismů potřeba kejdu z fermentace bioplynu vždy zaorávat.
Kejda z výroby bioplynu se má zaorávat nejméně do hloubky 20 – 15 cm, v žádném případě se ale nemá aplikovat na louky a pastviny. V opačném případě vzniká nebezpečí, že se rozmnoží nežádoucí Clostridia. Jako alternativu doporučuje ředitelka Ústavu bakteriologie a mykologie Univerzity v Lipsku, profesorka Monika Krügerová, použití efektivních mikroorganismů, které pomáhají Clostridia potlačit. Jedna jí vyvinutá metoda se ještě musí otestovat v praxi. Protože fermentace bioplynu probíhá v anaerobních podmínkách, rozmnožují se kromě žádoucích mikroorganismů také mikroorganismy nežádoucí. Mezi ně se řadí Clostridia, jakmile sem při odčerpávání kejdy vnikne nárazově vzduch, pokoušejí se anaerobní bakterie pro ně smrtelným podmínkám uniknout a v tomto okamžiku vytvářejí trvalé spóry. V této formě mohou mikroorganismy přežívat dlouhou dobu. Teprve když se spóry opět dostanou do anaerobních podmínek, začínají se vyvíjet a rozmnožovat. Aplikací kejdy se spóry clostridií celoplošně rozptylují na louky a pastviny, kukuřici nebo jiné kulturní rostliny. Dostanou-li se potom do siláže, rychle se rozmnožují. Protože pobyt v trávicím traktu užitkových zvířat přečkávají do značné míry bez poškození, jejich počet se během fermentace kejdy v bioplynovém fermentoru zvyšuje, to znamená že problém narůstá.
Betriebswirtschaftlich Nachrichten, 2005, č. 11, s. 251
Datum uveřejnění: 19.5.06
Poslední změna: 19.5.2006
Počet shlédnutí: 179