Nevyplňujte, prosím:
Článek e-mailem
Váš e-mail
E-mail příjemce
Předmět zprávy
Vojtěch Pospíšil:
: Pivovary cestou k udržitelnosti a energetické nezávislosti (Publikováno 14.10.2022 na Biom.cz) Odpady z výroby piva, především mláto a pivovarské kvasnice, jsou specifické vysokým obsahem živin a svým charakterem jsou předurčeny pro další využití. Již téměř dvě desítky let dominuje výroba krmiv hospodářských zvířat z těchto surovin. Nicméně velice perspektivní je i využití odpadů k výrobě bioplynu. Nejznámějším projektem v Česku je Nošovický pivovar, který se zaměřil na zintenzivnění technologie čištění odpadních vod z pivovaru. Pivovar tak využije až 99 % vzniklého bioplynu, který spoluspaluje se zemním plynem a ročně tak ušetří výdaje za energie. Jaké jsou však cesty k vyšší udržitelnosti a nezávislosti, především menších pivovarů? https://biom.cz/