Nevyplňujte, prosím:
Článek e-mailem
Váš e-mail
E-mail příjemce
Předmět zprávy
Martina Kučerová, Daniela Plachá, Helena Raclavská:
: Obsah těkavých mastných kyselin ve vstupních surovinách pro přípravu kompostu (Publikováno 10.9.2012 na Biom.cz) Obsah těkavých mastných kyselin byl sledován ve vybraných biologicky rozložitelných odpadních materiálech, které byly určeny pro přípravu kompostu. Ve vzorcích trav, koňských hnojů, pilin a bramborové pasty byla identifikována především kyselina octová, propionová a máselná. Nejvyšší obsah kyseliny octové byl stanoven ve vzorcích trav (20-60 g.kg-1 suš.) a v jednom ze pěti vzorků koňského hnoje (15 g.kg-1 suš.). V ostatních vzorcích nepřesáhlo množství kyseliny octové 5 g.kg-1suš., obsahy ostatních kyselin, mimo kyseliny propionové, nepřesáhly hodnotu 1 g.kg-1 suš. Zjištěná množství ukázala, že vstupní suroviny, ačkoliv jsou použity v čerstvém stavu nebo jsou vhodně skladovány, mohou obsahovat určitý podíl těkavých mastných kyselin, který je vnesen do kompostované hmoty. Při dodržení optimálních podmínek kompostovacího procesu k inhibici mikrobiální aktivity nedochází a kyseliny jsou vhodným substrátem pro probíhající aerobní degradační činnosti. https://biom.cz/