Nevyplňujte, prosím:
Článek e-mailem
Váš e-mail
E-mail příjemce
Předmět zprávy
Klára Šestáková:
: Bioodpady z našich kuchyní: Cesty k hygienickému a udržitelnému zpracování (Publikováno 9.7.2025 na Biom.cz) Zvyšující se důraz na udržitelný rozvoj a cirkulární ekonomiku očekává správné nakládání s biologicky rozložitelnými odpady, zejména kuchyňskými zbytky. Tento článek zkoumá současnou realitu v České republice v souvislosti s blížící se legislativní povinností separace gastroodpadů od roku 2028. Upozorňuje na nedostatečnou připravenost měst a obcí, omezené kapacity koncových zařízení a nejistotu kolem budoucích legislativních kroků. Zvláštní pozornost je věnována hygienizaci jako nezbytnému článku celého procesu – z hlediska legislativních požadavků, technických řešení i finanční náročnosti. Česká republika však stále není zdaleka na cestě k plnění stanovených cílů, chybí reálná systémová podpora, jasná legislativa i strategické plánování. Bioodpady tak představují stále výzvu, ale především příležitost k transformaci odpadového hospodářství směrem k udržitelné budoucnosti. https://biom.cz/