Zprávy z tisku
Řepka - sinapová kyselina
Výsledky výzkumu prokázaly, že je možné provádět účinnou selekci na snížení obsahu esterů kyseliny sinapové v jednotlivých odrůdách řepky za relativně nízkých nákladů.
Kyselina sinapová patří k esterům kyseliny fenolové a je obsažená v řepkovém semeni odrůdy "00" ve vyšším množství. Sloučeniny kyseliny sinapové zůstávají po extrakci oleje v řepkovém šrotu a způsobují jeho tmavé zbarvení a hořkou, adstringentní chuť. Řepka s nízkým obsahem těchto esterů je vhodná ke zkrmování hospodářským zvířatům a především k potravinářským účelům.
Předmětem jedné doktorské práce na univerzitě Georga Augusta v německém Göttingenu byla analýza velkého množství jednotlivých odrůd řepky s ohledem na geneticky zakódovanou tvorbu sinapinu, sinapylglukózy, kyseliny sinapové a dalších esterů odvozených od kyseliny sinapové. Bylo sledováno také jak velké množství těchto nežádoucích sloučenin jednotlivé odrůdy řepky obsahují. K měření byla testována metoda infračervené reflexní spektroskopie, která se ukázala jako velmi vhodná. Výsledky výzkumu prokázaly, že je možné provádět účinnou selekci za účelem snížením obsahu těchto nežádoucích sloučenin se srovnatelně nízkými náklady za předpokladu, že výchozí materiál vykazuje dostatečně vysokou genotypovou variabilitu. Výsledku výzkumu neposkytly žádný důkaz o tom, že by nízký obsah esterů odvozených od kyseliny sapinové relevantně ovlivňoval i jiné kvalitativní ukazatele.
MORGNER, Marion. Raps- Sinapinsäure. Der Fortschrittliche Landwirt, 2007, č. 23, s. 57
Zdroj: Silvarium
Datum uveřejnění: 22.2.08
Poslední změna: 22.2.2008
Počet shlédnutí: 557
Řepka - sinapová kyselina
Výsledky výzkumu prokázaly, že je možné provádět účinnou selekci na snížení obsahu esterů kyseliny sinapové v jednotlivých odrůdách řepky za relativně nízkých nákladů.
Kyselina sinapová patří k esterům kyseliny fenolové a je obsažená v řepkovém semeni odrůdy "00" ve vyšším množství. Sloučeniny kyseliny sinapové zůstávají po extrakci oleje v řepkovém šrotu a způsobují jeho tmavé zbarvení a hořkou, adstringentní chuť. Řepka s nízkým obsahem těchto esterů je vhodná ke zkrmování hospodářským zvířatům a především k potravinářským účelům.
Předmětem jedné doktorské práce na univerzitě Georga Augusta v německém Göttingenu byla analýza velkého množství jednotlivých odrůd řepky s ohledem na geneticky zakódovanou tvorbu sinapinu, sinapylglukózy, kyseliny sinapové a dalších esterů odvozených od kyseliny sinapové. Bylo sledováno také jak velké množství těchto nežádoucích sloučenin jednotlivé odrůdy řepky obsahují. K měření byla testována metoda infračervené reflexní spektroskopie, která se ukázala jako velmi vhodná. Výsledky výzkumu prokázaly, že je možné provádět účinnou selekci za účelem snížením obsahu těchto nežádoucích sloučenin se srovnatelně nízkými náklady za předpokladu, že výchozí materiál vykazuje dostatečně vysokou genotypovou variabilitu. Výsledku výzkumu neposkytly žádný důkaz o tom, že by nízký obsah esterů odvozených od kyseliny sapinové relevantně ovlivňoval i jiné kvalitativní ukazatele.
MORGNER, Marion. Raps- Sinapinsäure. Der Fortschrittliche Landwirt, 2007, č. 23, s. 57
Zdroj: Silvarium
Datum uveřejnění: 22.2.08
Poslední změna: 22.2.2008
Počet shlédnutí: 557