Zprávy z tisku
Potraviny ze surovin ekologického zemědělství. Část II: Technologicko-organizační aspekty výroby biopiva a biosladu
Jsou popsány podmínky pro výrobu biosladu a biopiva v ČR. Autor uvádí podrobný přehled všech právních předpisů souvisejících s výrobou a uváděním na trh biopotravin a požadované administrativních úkonů k zahájení výroby a inspekční mechanismy včetně kontaktních adres jednotlivých odpovědných subjektů (platných pro celou oblast výroby biopotravin).
Z pohledu
specializovaného oboru pivovarské výroby jsou uvedeny technologické
požadavky na výrobu biosladu a biopiva (zákaz ošetření finálních
produktů ionizačním zářením, přípustnost souběžné výroby klasické i
bioprodukce bez povinnosti zavést speciální organizační opatření jako
je plombování kvasných či ležáckých sudů, dohledatelnost jednotlivých
partií, informovat předem o plánovaném termínu výroby bioproduktů).
Složky povolené pro pivovarsko-sladařský obor jsou zemědělské
bioprodukty (min. 95 % ze surovin) a z látek přídavných je povoleno
používat pouze CO2, N2, jako propellanty, kyselina askorbová a kyselina
mléčná, z látek pomocných pak 12 položek (voda, uhličitan a hydroxid
vápenatý, křemelina, bentonit, perlit, aktivní uhlí a deriváty
amorfního oxidu křemičitého, O2 a některé enzymy, pokud nejsou původu
GMO. Na tuzemském trhu jsou dostupné v biokvalitě pouze sladovnický
ječmen, chmel je nutno nakupovat v zahraničí.. Z hlediska kvality je
možné konstatovat, že bioprodukty (ječmen) vykazovaly v některých
ukazatelích lepší výsledky než klasické produkty, což ale lze vysvětlit
i tím, že při nižších výnosech sladovnického ječmene v biokvalitě je
tato plodina bohatší ve stejném hmotnostním jednotce na některé živiny
a aromatické látky.
Zdroj: ÚZPI, 10.09.2007
Datum uveřejnění: 10.9.07
Poslední změna: 10.9.2007
Počet shlédnutí: 575
Potraviny ze surovin ekologického zemědělství. Část II: Technologicko-organizační aspekty výroby biopiva a biosladu
Jsou popsány podmínky pro výrobu biosladu a biopiva v ČR. Autor uvádí podrobný přehled všech právních předpisů souvisejících s výrobou a uváděním na trh biopotravin a požadované administrativních úkonů k zahájení výroby a inspekční mechanismy včetně kontaktních adres jednotlivých odpovědných subjektů (platných pro celou oblast výroby biopotravin).
Z pohledu specializovaného oboru pivovarské výroby jsou uvedeny technologické požadavky na výrobu biosladu a biopiva (zákaz ošetření finálních produktů ionizačním zářením, přípustnost souběžné výroby klasické i bioprodukce bez povinnosti zavést speciální organizační opatření jako je plombování kvasných či ležáckých sudů, dohledatelnost jednotlivých partií, informovat předem o plánovaném termínu výroby bioproduktů). Složky povolené pro pivovarsko-sladařský obor jsou zemědělské bioprodukty (min. 95 % ze surovin) a z látek přídavných je povoleno používat pouze CO2, N2, jako propellanty, kyselina askorbová a kyselina mléčná, z látek pomocných pak 12 položek (voda, uhličitan a hydroxid vápenatý, křemelina, bentonit, perlit, aktivní uhlí a deriváty amorfního oxidu křemičitého, O2 a některé enzymy, pokud nejsou původu GMO. Na tuzemském trhu jsou dostupné v biokvalitě pouze sladovnický ječmen, chmel je nutno nakupovat v zahraničí.. Z hlediska kvality je možné konstatovat, že bioprodukty (ječmen) vykazovaly v některých ukazatelích lepší výsledky než klasické produkty, což ale lze vysvětlit i tím, že při nižších výnosech sladovnického ječmene v biokvalitě je tato plodina bohatší ve stejném hmotnostním jednotce na některé živiny a aromatické látky.
Zdroj: ÚZPI, 10.09.2007
Datum uveřejnění: 10.9.07
Poslední změna: 10.9.2007
Počet shlédnutí: 575