Zprávy z tisku

Využití odpadního CO2

Zkapalňováním vedlejšího produktu z výroby bioetanolu – CO2 – je možné zredukovat jeho únik do ovzduší a výsledný produkt využít k sycení nápojů.

 
 

Jedna z největších továren na výrobu bioetanolu CropEnergies AG se sídlem v německém Zeitzu před rokem investovala společně se skupinou Tyczka více než 10 milionů € do výstavby zkapalňovacího závodu na výrobu biogenního oxidu uhličitého tamtéž. CropEnergies patří do skupiny Südzucker AG se sídlem v Mannheimu. V Zeitzu tak již nebude bioetanolový závod s roční kapacitou přesahující 360 000 m3 vypouštět do ovzduší oxid uhličitý, ale bude jej čistit, zkapalňovat a finální produkt dále prodávat. Dosud společnost Tyczka, která vlastní distribuční práva na potravinářsky kompatibilní biogenní CO2, dosáhla 60% využití výrobního zařízení. Prvním zákazníkem z řad pivovarů se stal dolnofrancký Rother Bräu se sídlem v Rothu, který je již více než 20 let aktivní v oblasti ochrany životního prostředí. Zkapalňovací zařízení ročně dokáže zpracovat 300 000 tun kyseliny uhličitéfermentace pšenice. Z tohoto množství vznikne 100 000 tun biogenní kyseliny uhličité (99,99 obj. %) v potravinářské kvalitě, obsah NO2 je snížen pod hranici 1 ppm. Poprvé v této výkonnostní třídě byla použita pračka plynu, která pracuje při mínus 18 oC a s pomocí protiproudu.
Sycení nápojů oxidem uhličitým, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě bioetanolu, umožňuje uzavřít koloběh kyseliny uhličité a tak dále omezit emise skleníkového plynu CO2.
Biogenes CO2 gefragt
Brauwelt, 2012, č. 11-2, s. 31

Zdroj: Agronavigátor

 


Datum uveřejnění: 1.2.12
Poslední změna: 1.2.2012
Počet shlédnutí: 422