Zprávy z tisku
Využití odpadního CO2
Zkapalňováním vedlejšího produktu z výroby bioetanolu – CO2 – je možné zredukovat jeho únik do ovzduší a výsledný produkt využít k sycení nápojů.
Jedna z největších továren na výrobu bioetanolu CropEnergies AG se sídlem v německém Zeitzu před rokem investovala společně se skupinou Tyczka
více než 10 milionů € do výstavby zkapalňovacího závodu na výrobu
biogenního oxidu uhličitého tamtéž. CropEnergies patří do skupiny
Südzucker AG se sídlem v Mannheimu. V Zeitzu tak již nebude bioetanolový
závod s roční kapacitou přesahující 360 000 m3 vypouštět do
ovzduší oxid uhličitý, ale bude jej čistit, zkapalňovat a finální
produkt dále prodávat. Dosud společnost Tyczka, která vlastní
distribuční práva na potravinářsky kompatibilní biogenní CO2, dosáhla
60% využití výrobního zařízení. Prvním zákazníkem z řad pivovarů se
stal dolnofrancký Rother Bräu se sídlem v Rothu, který je již více než
20 let aktivní v oblasti ochrany životního prostředí. Zkapalňovací
zařízení ročně dokáže zpracovat 300 000 tun kyseliny uhličité
z fermentace pšenice. Z tohoto množství vznikne 100 000 tun biogenní
kyseliny uhličité (99,99 obj. %) v potravinářské kvalitě, obsah NO2 je snížen pod hranici 1 ppm. Poprvé v této výkonnostní třídě byla použita pračka plynu, která pracuje při mínus 18 oC a s pomocí protiproudu.
Sycení nápojů oxidem uhličitým, který
vzniká jako vedlejší produkt při výrobě bioetanolu, umožňuje uzavřít
koloběh kyseliny uhličité a tak dále omezit emise skleníkového plynu CO2.
Biogenes CO2 gefragt
Brauwelt, 2012, č. 11-2, s. 31
Zdroj: Agronavigátor
Datum uveřejnění: 1.2.12
Poslední změna: 1.2.2012
Počet shlédnutí: 422
Využití odpadního CO2
Zkapalňováním vedlejšího produktu z výroby bioetanolu – CO2 – je možné zredukovat jeho únik do ovzduší a výsledný produkt využít k sycení nápojů.
Jedna z největších továren na výrobu bioetanolu CropEnergies AG se sídlem v německém Zeitzu před rokem investovala společně se skupinou Tyczka
více než 10 milionů € do výstavby zkapalňovacího závodu na výrobu
biogenního oxidu uhličitého tamtéž. CropEnergies patří do skupiny
Südzucker AG se sídlem v Mannheimu. V Zeitzu tak již nebude bioetanolový
závod s roční kapacitou přesahující 360 000 m3 vypouštět do
ovzduší oxid uhličitý, ale bude jej čistit, zkapalňovat a finální
produkt dále prodávat. Dosud společnost Tyczka, která vlastní
distribuční práva na potravinářsky kompatibilní biogenní CO2, dosáhla
60% využití výrobního zařízení. Prvním zákazníkem z řad pivovarů se
stal dolnofrancký Rother Bräu se sídlem v Rothu, který je již více než
20 let aktivní v oblasti ochrany životního prostředí. Zkapalňovací
zařízení ročně dokáže zpracovat 300 000 tun kyseliny uhličité
z fermentace pšenice. Z tohoto množství vznikne 100 000 tun biogenní
kyseliny uhličité (99,99 obj. %) v potravinářské kvalitě, obsah NO2 je snížen pod hranici 1 ppm. Poprvé v této výkonnostní třídě byla použita pračka plynu, která pracuje při mínus 18 oC a s pomocí protiproudu.
Sycení nápojů oxidem uhličitým, který
vzniká jako vedlejší produkt při výrobě bioetanolu, umožňuje uzavřít
koloběh kyseliny uhličité a tak dále omezit emise skleníkového plynu CO2.
Biogenes CO2 gefragt
Brauwelt, 2012, č. 11-2, s. 31

Zdroj: Agronavigátor
Datum uveřejnění: 1.2.12
Poslední změna: 1.2.2012
Počet shlédnutí: 422