Zprávy z tisku

Ekologičtí zemědělci požadují zákaz pěstování GM plodin

Ekologičtí zemědělci sdružení ve svazu PRO-BIO vyzvali ministerstvo zemědělství, aby v Česku zakázalo pěstování geneticky modifikovaných (GM) plodin, protože prý ohrožují fungování ekologicky hospodařících farem a snižují konkurenceschopnost zemědělství. Na tuzemských polích se nyní pěstuje pouze GM kukuřice.

 
 

"ČR ujíždí vlak za významnými evropskými zeměmi. Poté, co po Německu, Rakousku, Francii, Řecku a Maďarsku zakázalo pěstování dvou geneticky upravených plodin i Polsko, zůstává ČR spolu se Slovenskem skvrnou na mapě střední Evropy, kde má lobby GMO dveře otevřené," řekla ČTK manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců sdružuje 615 ekologických zemědělců, 68 bioprodejen a 220 členů PRO-BIO Ligy.

Pěstování GM plodin podle Nesrstové ohrožuje celý systém ekologického zemědělství, zatímco pěstitelé GM plodin nic neriskují. "Pokud se objeví v bioprodukci byť nepatrné množství GM složek, přijde ekologický zemědělec o značku, certifikát, dotace a úrodu. Je nepodstatné, že GM příměs se mohla do ekologicky certifikované produkce dostat úplně nezáměrně například na zemědělské technice či v posklizňové lince," upozornil předseda PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Zdeněk Perlinger.

Zákaz pěstování GM plodin by podle svazu zvýšil konkurenceschopnost tuzemského zemědělství i potravinářského průmyslu. "V Evropě panují mezi většinou spotřebitelů vůči GM plodinám spíše negativní postoje. Je tedy jasné, že polské nebo maďarské potraviny se budou lépe prodávat, neboť GM složky v nich konzumenti nenajdou," míní Nesrstová.

Tuzemské zemědělce od pěstování geneticky upravených plodin odrazují přísné předpisy v EU. Plochy s GM kukuřicí v Česku loni meziročně klesly o 40 procent na 3080 hektarů. Takzvaná Bt kukuřice odolná proti škůdci zavíječi je jedinou v Evropě komerčně pěstovanou geneticky modifikovanou plodinou.

Ekologičtí aktivisté upozorňují, že geneticky modifikované plodiny mohou být nebezpečné lidskému zdraví a přírodě. Zastánci oponují, že mnohaleté vědecké výzkumy a testy po celém světě žádné z uváděných rizik neprokázaly. Server www.bio-info.cz však loni informoval o studii genetických vědců z londýnské Královské koleje. Geneticky modifikované produkty jsou podle ní naopak zásadně škodlivé a představují riziko pro zdraví lidí i zvířat

Počet farmářů, kteří v 29 zemích světa pěstovali GMO, se předloni zvýšil o 1,3 milionu na 16,7 milionu. Šest zemí Evropské unie v čele se Španělskem a včetně ČR a Slovenska v roce 2011 zvýšilo plochu osetou kukuřicí odolnou proti zavíječi celkem o více než 25 procent na 114.490 hektarů.

Zdroj: ČTK

 


Datum uveřejnění: 21.1.13
Poslední změna: 21.1.2013
Počet shlédnutí: 272