Novinky

Anotace Alternativní energie 3/2011

 
Titulní stránka časopisu Alternativní energie 3/2011
 
ANOTACE ALTERNATIVNÍ ENERGIE 3/2011


Alternativní energie 3/2011 vychází 13. června   2011

Rozšířená témata jsou:  využití biomas, bioplynové stanice,  biopaliva, fotovoltaika, termická solární technologie,, Energetická poradna obcí, energetika ve stavebnictví,. Elektromobilita, nová legislativa OZE.



Rozhořel se boj o další existenci OZE

Pavla Cinková,  Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE)
Česká vláda schválila nový zákon o podpoře výroby energie z druhotných zdrojů a poslala jej k dalšímu projednání do parlamentu. Zákon navazuje na příslušnou směrnici EU, ale z dříve indikativního cíle podílu OZE na hrubé spotřebě elektřiny se stává cíl závazný, který je výrazně v rámci členských zemí EU nejnižší. K naplnění cíle mají sloužit další nástroje, zejména Národní akční plán pro OZE, ale tento plán i novela zákona výrazně omezují větší podíl obnovitelných zdrojů na energetickém mixu.  

Intersolar 2011 křižovatka k budoucnosti energetiky

Zdeněk Kučera, Intersolar
Letošní veletrh ukazuje, kam  se bude v budoucnu odvíjet celá světová energetická koncepce a kde a jaké místo budou mít technologie OZE. Hlavní směr byl zaměřen na nové technologie, nové materiály, akumulaci energie a využití solárních systémů ve stavebnictví.

Hybridní panely PV-T (fotovoltaika/termika) a jejich ekonomie provozu v roce 2011

Petr Belica, SVP Components
Výhody dříve oddělených solárních panelů (PV-fotovoltaických systémů a termických
solárních) se úspěšně spojily v nový hybridní systém. Dřívější problémy s vysokou
povrchovou teplotou u PV panelů  v kombinaci s termickým modulem ukazují, že tento systém dosahuje výrazně lepších výsledků jak energetických, tak ekonomických i v nově regulovaných výkupních cenách..

Výroba FV panelů na vlastní oči

Zdeněk Kučera, Trina solar, Changzhou
V polovině května proběhlo setkání více než 50 novinářů z celého světa s představiteli velké čínské firmy Trina solar, vyrábějící špičkové fotovoltaické panely. Setkání se zúčastnila také redakce Alternativní energie, což můžeme považovat za velké uznání naší práce i zařazení našeho časopisu mezi špičková světová média zabývající se rozvojem solárních technologií.

 Pasivní až „téměř nulový dům“ snadno a levně

Josef Slováček, Termo Komfort
Na standardní rodinný dům nainstalujete fotovoltaický systém a kvalitní tepelné čerpadlo a dosáhnete parametrů pasivního, nebo lépe téměř nulového domu podle nové evropské směrnice EPDB 2.A.  Pasivní dům stojí průměrně kolem 6 mil. Kč, standardní dům se zmíněnou technologií bude stát polovinu.

V Dobřanech zahájena stavba 14 energeticky pasivních domů

Václav Šváb, Zdeněk Baxa
V Dobřanech u Plzně byl zahájen ojedinělý projekt - stavba souboru 14 energeticky pasivních rodinných domů. Jedná se o developerský projekt a domy jsou nabízeny k prodeji „na klíč“. Hlavními rysy těchto domů jsou kvalitní izolační materiály a energetika na bázi technologií z obnovitelných zdrojů.

Tepelná čerpadla se značkou kvality

Radomír Adamovský, Národní komise pro přidělování značky kvality pro TČ
Na trhu se objevuje obrovské množství tepelných čerpadel, ale ne všechna plní svou funkci. Protože se v nabídce spotřebitel, ani montážní firmy nedokáží vyznat, nemohou posoudit, zda zmíněná značka splní očekávané parametry,  iniciovaly národní asociace pro využití tepelných čerpadel povinnost udělovat značku kvality EPHA, jen těm značkám, které splní stanovené podmínky.

Bioplynová stanice základem ještě vyššího stupně místního podnikání

Jaroslav Peterka
V německé obci Upschört-Reepsholt se domluvilo 9 zemědělců a vedle tradičního zemědělství si nechali postavit jako „druhý pilíř podnikání“ bioplynovou stanici. Ve stanici jsou 3 fermentory o průměru 25 m. Zemědělských pozemků v okolí je mnoho a proto se dominantním substrátem stala a je kukuřičná siláž. Zemědělci si tak výhodně zajistili odbytiště svých zemědělských plodin a vytvořili v obci další pracovní místa. Kromě toho je též zajištěna práce pro místní opravářské firmy.

CZ Biom startuje mezinárodní projekt GERONIMO II-BIOGAS

Vladimír Stupavský
Cílem projektu GERONIMO II-BIOGAS je přispět k překonání bariér, které v současné době brání širšímu uplatnění bioplynových technologií na farmách s vysokou produkcí zbytků a odpadů z živočišné výroby a vytvoření strategie a „akčního plánu“, jak toto odvětví posílit při zachování kritérií udržitelnosti a splnění závazných cílů, resp. směrnic EU.

Kampaň „Biopaliva frčí“ odstartovala

Jiří Trnka
Jde především o rozvoj programu výroby etanolu E 85 – alternativního paliva pro automobily, kdy značný podíl  výrobní suroviny zajistí zemědělci pěstováním cukrovky, kterou lihovary budou zpracovávat na palivo. Cena litru etanolu je téměř o 10 Kč levnější než Benzin Natural.

Energetické uplatnění krmného šťovíku - Rumexu OK 2

Vlasta Petříková
Pěstováním  Rumexu OK 2 – krmného šťovíku se VÚ rostlinné výroby Ruzyně zabývá již téměř 20 let. Zpočátku byl sledován v pokusech, později, na základě příznivých výsledků, byl ověřován přímo v provozních podmínkách. Krmný šťovík – Rumex OK 2 má řadu obecně platných výhod. Nejdůležitější je jeho vytrvalost a jeho energetická hodnota.

Abeceda pěstitele japonských topolů - část druhá

Adam Hovorka
 Druhý díl seriálu o pěstitelských a energetických možnostech ještě málo známého porostu, který se v Česku začíná pěstovat ve velkém na plantážích.

Epocha jaderného soumraku – jak kde?

Zdeněk Kučera
30. května přišla z Německa zpráva, že po dlouhém nočním jednání spolkové vlády bylo rozhodnuto definitivní utlumení jaderné energie v Německu, nejpozději k roku 2022. Na tomto rozhodnutí se jistě podílelo i rostoucí odmítavé veřejné mínění k jaderné energetice sílící od Černobylu, ale mnohonásobně podpořené katastrofou ve Fukušimě. Toto rozhodnutí podpořilo svými argumenty a výsledky také nejlépe založené německé energetické hospodářství využívající obnovitelné zdroje.

Tesla Roadster konec krásného snu

AutoRevue
Americká automobilka Tesla poněkud překvapivě oznámila brzké ukončení výroby modelu Roadster, zatím nejlépe konstruovaného elektromobilu. Příští rok však uvede do prodeje nový sedan Model S a ještě letos představí koncept crossoveru Model X.

Audi s vyváženou mobilitou

Audi World News
Největší světové automobilky postupně zkoušejí poslat na trh vozy s alternativním pohonem – většinou jde o vozyCNG nebo v poslední době elektromobily. Automobilka Audi představila svůj program CO2 neutrální mobility. V něm mají kromě elektromobilů a hybridních aut přispět od roku 2013 i modely s motory TCNG. Kromě stlačeného zemního plynu budou jezdit  na syntetický metan. Ten bude bez problémů za CNG zaměnitelný – zemní plyn obvykle obsahuje přes 90 procent metanu. Audi bude sama syntetický metan složitým procesem vyrábět prostřednictvím větrných elektráren a  elektrolyzéry, do nichž investovala velké částky. Výsledné palivo bude nazývat e-gas. Zatímco jiní ekologickou energii nakupují od třetích stran, Audi chce být v tomto ohledu energeticky soběstačné jak ve výrobě, tak i v provozu svých vozidel..

Nejvíce větrníků má Čína

Břetislav Koč
Podle výroční zprávy WWEA (Světové asociace větrné energie) se Čína stala světovou jedničkou v instalovaném výkonu větrných elektráren. Stalo se tak již v průběhu uplynulého roku, kdy součet instalací v Číně převýšil do té doby vedoucí USA.

Tato novinka byla publikována v rámci spolupráce s časopisem Alternativní energie.


 
 

Zdroj (autor): AE
Web: http://www.alen.cz
Kontaktní e-mail:

Datum uveřejnění: 15.6.11
Poslední změna: 15.6.2011
Počet shlédnutí: 977