LEGISLATIVA

416/2010 Sb.

Nařízení vlády o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění odpadních vod a náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních

416

NAŘÍZENÍ VLÁDY

ze dne 14. prosince 2010

o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění odpadních vod
a náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod
do vod podzemních


Vláda nařizuje podle § 38 odst. 5 a 8 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění zákona č. 20/2004 Sb. a zákona č. 150/2010 Sb., (dále jen "zákon") k provedení § 8 odst. 1 písm. c) a § 38 odst. 7 zákona:


§ 1

Ukazatele a hodnoty přípustného znečištění odpadních vod

(1) Ukazatele přípustného znečištění odpadních vod vypouštěných do vod podzemních a nejvýše přípustné hodnoty těchto ukazatelů (dále jen "emisní standardy") jsou uvedeny v příloze č. 1 k tomuto nařízení.

(2) Kategorie certifikovaného výrobku určeného k čištění odpadních vod, ze kterých jsou odpadní vody vypouštěny do vod podzemních, včetně minimální přípustné účinnosti čištění v procentech jsou uvedeny v příloze č. 2 k tomuto nařízení.


§ 2

Náležitosti povolení k vypouštění odpadních vod
do vod podzemních

(1) Povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních obsahuje

a)
dobu, na kterou se povolení vydává,

b)
charakteristiku činnosti zdroje znečištění, kterými jsou jednotlivé stavby pro bydlení a individuální rekreaci1) nebo jednotlivé stavby poskytující služby, a je-li to možné, její přiřazení ke Klasifikaci ekonomických činností (CZ-NACE)2),

c)
způsob vypouštění odpadních vod,

d)
určení místa nebo míst, ve kterých dochází k vypouštění odpadních vod, v souřadnicích X, Y označujících polohopisnou složku v souřadnicovém systému S-JTSK3), pro které je povolení vydáno, s číslem hydrogeologického rajónu, útvaru podzemních vod a hydrologickým číslem pořadí povodí,

e)
maximální množství vypouštěných odpadních vod,

f)
emisní limity, kterými jsou nejvýše přípustné hodnoty ukazatelů znečištění odpadních vod, které je nutno dodržet v místě odběru vzorků,

g)
způsob, četnost, typ a místo odběrů vzorků vypouštěných odpadních vod,

h)
způsob a četnost stanovení množství vypouštěných odpadních vod,

i)
způsob provádění rozborů vypouštěných odpadních vod podle jednotlivých ukazatelů znečištění uvedených v povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních podle příslušné technické normy; není-li příslušná technická norma vydána, stanoví způsob rozboru vodoprávní úřad individuálně na základě dostupných podkladů,

j)
způsob vyhodnocení výsledků rozborů jednotlivých ukazatelů znečištění a výsledků měření a stanovení objemu vypouštěných odpadních vod do vod podzemních a zjištěného množství vypouštěných znečišťujících látek pro účely evidence a kontroly,

k)
způsob, formu, četnost a termín předávání výsledků měření vodoprávnímu úřadu.

(2) Minimální četnost měření míry znečištění odpadních vod podle odstavce 1 písm. g) je dvakrát ročně s typem vzorku A, kterým se rozumí dvouhodinový směsný vzorek získaný sléváním 8 dílčích vzorků stejného objemu v intervalu 15 minut; pro odběr vzorků za účelem analýzy mikrobiologických ukazatelů musí být použita sterilní nebo alespoň desinfikovaná vzorkovnice, vzorek musí být v průběhu odběru i během transportu do laboratoře chlazen na 2 až 8 oC a musí být zpracován do 18 hodin po odběru; měření musí být rovnoměrně rozloženo v průběhu roku a zohledňovat charakter činnosti zdroje znečištění; při řízeném nebo nepravidelném vypouštění odpadních vod do vod podzemních stanoví vodoprávní úřad způsob sledování přiměřeně k požadavkům tohoto nařízení a k místním podmínkám.

(3) Množství vypouštěných odpadních vod podle odstavce 1 písm. h) se stanovuje podle údajů vodoměru odebrané vody nebo podle směrných čísel roční spotřeby vody4) minimálně jedenkrát ročně.


§ 3

Stanovení emisních limitů

(1) Při povolování vypouštění odpadních vod z jednotlivých staveb pro bydlení a individuální rekreaci stanoví vodoprávní úřad emisní limity do výše emisních standardů uvedených v příloze č. 1 k tomuto nařízení.

(2) Při povolování vypouštění odpadních vod z jednotlivých staveb poskytujících služby stanoví vodoprávní úřad emisní limity do výše emisních standardů uvedených v příloze č. 1 k tomuto nařízení.

(3) Emisní limity stanoví vodoprávní úřad pro každé místo odběrů vzorků zvlášť.

(4) Při povolování vypouštění odpadních vod obsahujících ukazatele znečištění neuvedené v příloze č. 1 k tomuto nařízení stanoví vodoprávní úřad emisní limity přiměřeně k emisním standardům ukazatelů znečištění obdobné míry škodlivosti, cílům ochrany vod podle § 23a zákona a místním podmínkám.

(5) Při povolování vypouštění odpadních vod v územích se zvláštní ochranou podle § 30, 31 a 33 vodního zákona vodoprávní úřad zohlední tuto skutečnost a stanoví emisní limity přísnější nebo pro více ukazatelů podle charakteru a požadavků na tato území.


§ 4

Dodržení emisních limitů

Emisní limity "m" stanovené vodoprávním úřadem v povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních jsou nepřekročitelnými hodnotami podle přílohy č. 1 k tomuto nařízení.


§ 5

Účinnost

Toto nařízení nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2011.


Předseda vlády:

RNDr. Nečas v. r.

Ministr životního prostředí:

Mgr. Drobil v. r.

 

Datum uveřejnění: 1. ledna 2011 Poslední změna: 13. ledna 2011 Počet shlédnutí: 734