Nevyplňujte, prosím:
Článek e-mailem
Váš e-mail
E-mail příjemce
Předmět zprávy
Kateřina Chamrádová, Jiří Rusín, Karel Obroučka, Barbora Grycová:
: Posouzení možností anaerobního zpracování vybraných potravinářských odpadů a biskvitové moučky (Publikováno 19.10.2011 na Biom.cz) Článek je zaměřen na modelové ověření technologie mezofilní (40 °C) anaerobní kofermentace hovězí kejdy s odpadním těstem, odpadní oplatkovou hmotou a biskvitovou moučkou, s cílem zvýšení energetické efektivity procesu. Modelové anaerobní procesy byly vedeny v modelových fermentorech každý o reakčním objemu 0,06 m3. Složení bioplynu bylo analyzováno pomocí infračerveného analyzátoru BINDER COMBIMASS Ga-m1. Rozdíly mezi produkcemi bioplynu respektive methanu tří testovaných odpadů jsou malé. Nejvyšší měrné produkce methanu bylo dosaženo při kofermentaci hovězí kejdy s 20 % odpadního těsta při průměrném zatížení fermentoru organickými látkami 1,703 kgVS.m a průměrné době zdržení 95 dní bylo produkováno 84 dmN3.d-1 bioplynu, respektive 49 dmN3.d-1 methanu. https://biom.cz/